top of page

Eigenaar versus slachtoffer

Gisteren sprak ik een dame, die te maken heeft met een grote mate van overbelasting. Dit heeft de nodige impact op haar leven zowel persoonlijk, als werk gerelateerd. Het uit zich in niet slapen, een kort lontje hebben, geen plezier meer ervaren en een continue gevoel van falen & niet voldoen.

Op dit moment is mw. uitgeschakeld door Corona. Ze had het hier de eerste dagen erg moeilijk mee, omdat ze niet meer klaar kon staan voor anderen. Na een aantal dagen gaf ze aan het losgelaten te hebben, omdat ze echt niet meer ging.


Tijdens het gesprek met elkaar, merkte ik dat mw. de verantwoordelijkheid ten aanzien van de situatie, voornamelijk bij anderen legt i.p.v. kijkend naar haar eigen aandeel in het geheel. Voorbeeld; anderen zorgen ervoor dat mw. altijd paraat moet staan, dat mw. niet aan haar rust toekomt etc. Door dit te benoemen werd mw. langzaam bewust dat zij deze mate van overbelasting zelf in stand houdt. Om te komen tot een verandering, zal mw. zelf de noodzaak tot verandering moeten gaan inzien en zaken op een andere manier gaan organiseren. Om zo te komen tot het nemen van eigenaarschap en het zijn van de regisseur van haar eigen leven.


Tijdens het 3e gesprek met mw., merkte ik gaande weg meer openheid en ruimte, om naar haar eigen rol te kunnen kijken. Mw. heeft tijd nodig gehad om tot dit punt te kunnen komen.


Het moraal van het verhaal is dat iedereen een keuze heeft, kies jij ervoor om slachtoffer te zijn of wil jij eigenaar zijn van je eigen leven?

Ervaar je dat zaken je blijven overkomen, krijg je het zelf niet gekeerd, dan kan het helpend zijn om met iemand in gesprek te gaan. In sommige gevallen, is het nodig dat een ander je confronteert en je een spiegel voorhoudt om zo te komen tot inzicht. Alle verandering begint bij jezelf, dus ook al zijn de omstandigheden niet fijn, jij bent zelf de persoon die hierin een keuze mag maken.


Durf voor jezelf te kiezen en leef je eigen leven!


Wil jij meer inzicht hoe je voor jezelf kunt kiezen? Voel je vrij om contact met mij op te nemen, dan kijken we samen wat jou tegenhoudt en wat je nodig hebt.


Joyce Luijbregts

06-28813206


38 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Talenten

Comments


bottom of page