De definitie van chaos is totale wanorde
Je herkent vast een periode, waarin je het gevoel hebt dat er totale chaos heerst in je leven.
Je bent minder gefocust, je bent doelloos, voelt onrust en springt van de hak op de tak. Als je chaotisch denkt en voelt, zie je dit ook meteen terug aan de buitenkant. Je omgeving is minder opgeruimd en gestructureerd dan anders, je kunt minder verdragen van anderen, of je hebt moeite je afspraken na te komen. Kan jij omgaan met chaos of ben jij een echte control freak en raak je in paniek?
Het ervaren van chaos
Orde en structuur is het tegenovergestelde van chaos. Alles lijkt op rolletjes te lopen als er orde is en dit geeft je het gevoel van zekerheid. Veel mensen ervaren rust bij zekerheid. Maar daar zit ook het probleem, want zekerheid is een illusie, niets is zeker in het leven.
Chaos kan je een minder fijn gevoel geven, want waar chaos heerst is er sprake van verwarring en verandering. Door verandering kan je uit je balans raken en het gevoel hebben dat je zekerheden verliest. En dit is voor veel mensen eng! Vrij logisch, want je weet nog niet of de verandering je iets beters zal opleveren. Beter het oude vertrouwde, dan het onbekende nieuwe, want je weet dat je hier veilig bent.
Chaos is nuttig en nodig
De meeste mensen vinden chaos niet fijn, maar is chaos echt zo erg als we denken? In mijn optiek is chaos juist noodzakelijk voor groei en ontwikkeling. Als je chaos op een andere manier bekijkt, kan dit bijdragen aan meer vertrouwen in jezelf en het leven.
Chaos is een voorbode voor groei en ontwikkeling. Door chaos doorleef je eerst een periode van onzekerheid, verwarring en misschien wel emotionele pijn. Dit is een periode om je eerst los te maken van (vastgeroeste) denk- en gedragspatronen. Daarna is er ruimte voor creativiteit en groei! Je komt vaak er sterker uit.
Vluchten voor lastige gevoelens
Als je de chaos een plaats wil geven dan is het belangrijk dat je toegeeft aan de situatie zoals deze is. Als je nog probeert te vluchten voor deze niet fijne gevoelens houd je de chaos zelf heel lang in stand en houd je groei eigenlijk (on)bewust tegen. Je vlucht als het ware en gaat gevoelens analyseren, oplossingen forceren, gevoelens wegstoppen, drank, nieuwe dingen kopen en eten. Het zijn strategieën om je weg te houden van emotionele pijn. Ze helpen even, maar helpen je niet om je chaos op te lossen.
Tips om alles weer op een rijtje te krijgen
Om chaos effectief in te zetten, zal je een beroep moeten doen op vertrouwen, geduld en acceptatie. Durf dingen die je niet langer dienen los te laten, zodat nieuwe deuren zich kunnen openen. Misschien voel je je al jaren niet echt gelukkig op je werk, in je relatie of past je studie je niet. Wees dan eerlijk naar jezelf en laat het los…
Verder is het heel belangrijk dat je durft stil te staan bij je gevoel en dat je je gevoelens de ruimte geeft. Praat over je gevoel met mensen die je vertrouwt en een luisterend oor voor je kunnen zijn.
Zorg in tijden van chaos goed voor jezelf door extra lief te zijn voor jezelf. Leg de lat eens wat minder hoog, doe eens wat minder je best.
Vind je het lastig om met deze tips aan de slag te gaan, dan nodig ik je graag uit voor een gesprek en gaan we samen na hoe jij weer grip krijgt.
Voel je vrij om contact met me op te nemen…..
Joyce Luijbregts
06-28813206
