top of page

Mijn ontwikkeling als (loopbaan) coach

Bijgewerkt op: 27 sep. 2021

Onlangs heb ik mijn opleiding tot loopbaancoach afgerond, het was een fijne en inspirerende opleiding. Ik heb veel inzichten gekregen en extra tools in handen gekregen om de coachee nog meer bewust te kunnen maken over zichzelf en over zijn loopbaan. Op dit moment ben ik bezig om ervaring op te doen als loopbaancoach door o.a. een aantal collega’s te coachen. Op deze manier hoop ik mijzelf binnen een bepaald termijn te kunnen certificeren als (erkend) loopbaan coach.

Ik richt me nu voornamelijk op het coachen van zorg & welzijnsprofessionals. Deze doelgroep spreekt me erg aan, mede vanwege mijn eigen werkervaring in deze sector. De laatste tijd spreek ik steeds meer mensen die moeite hebben met focussen, plannen en/ of organiseren. Een aantal van hen hebben een diagnose AD(H)D. Vanuit mezelf is er veel herkenning bij deze diagnose, omdat mijn dochter deze diagnose heeft en ik ook een aantal zaken bij mezelf herken.


Er zijn verschillende kenmerken die typerend zijn voor AD(H)D: concentratieproblemen en een korte spanningsboog, moeite hebben met je aandacht erbij houden, impulsief gedrag, rusteloosheid, een grote dosis energie, niet goed kunnen plannen en ongeduldig zijn. Dit kan in sommige gevallen leiden tot moeilijkheden, qua werk, studie maar ook in sociale contacten. Wat mij opvalt is dat er vaak gekeken wordt naar datgene wat moeilijk is of niet goed gaat. Ik zou het zo mooi vinden om juist te kijken naar hetgeen er wel is.


Mensen met deze diagnose hebben juist hele mooie kwaliteiten:

Medeleven. Hebben een enorme kracht zich met mensen te verbinden.

Creativiteit. Zijn veelal ontzettend creatief.

Drive. Wanneer een bepaalde taak, opdracht of activiteit uitgevoerd moet worden, kan hier erg tegenop gezien worden. Geef een interessant project en er is geen stoppen meer aan!

Probleemoplossend. Zijn vaak heel goed in het oplossen van problemen en raadsels.

Hyperfocus. Wanneer dit onder controle gehouden en geleid wordt naar productieve taken en het verwezenlijken van doelstelling en/of dromen dan kan er een ongelooflijke kracht zijn om iets goed gedaan te krijgen.

Humoristisch. Houden van lachen en velen van hun hebben ook een enorm goed gevoel voor humor.

Veerkracht. Hebben een ongelooflijke capaciteit om na een uitdaging de draad weer op te pakken.

Intuïtie. Hebben veelal een scherpe intuïtie. Ze hebben een hoog niveau van waarneming en een groot inzicht in de medemens.

Vindingrijk. Zijn prachtige ideeën generators. Ze kunnen veelal bliksemsnel met vernieuwde ideeën komen. Ook zijn het vaak brainstormmensen.

Dat speciale gegeven”. Veel mensen begrijpen AD(H)D niet, dit omdat ze de wereld uit een ander perspectief bekijken. Echter totdat hij iemand tegenkomt die ook AD(H)D heeft. Deze mensen zitten gelijk op dezelfde “golflengte” en begrijpen elkaar.


Als coach wil ik me er juist voor inzetten dat er meer gekeken gaat worden naar de kwaliteiten en sterke kanten van mensen. Op deze manier komt de persoon beter tot zijn recht en ervaart meer energie in hetgeen hij doet. Waarom zou je je uiterste best doen om jezelf iets aan te leren wat je geen energie geeft en je er niet blij van wordt?


Als je er geen energie van krijgt, is het niet het juiste voor jou…


Gun jezelf plezier in plaats van struggels. Je kunt mijns inziens je beter focussen op dat wat bij je past en je natuurlijk afgaat. Dit vergroot je zelfvertrouwen. Herken je jezelf in het bovenstaande en wil je graag eens in gesprek gaan, voel je dan vrij om contact met me op te nemen...


Joyce Luijbregts

06-28813206

62 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Talenten

Comments


bottom of page