top of page

Perfectie bestaat niet

Perfectie staat voor zonder fouten of gebreken.


In de praktijk zie ik ( heb zelf ervaren) dat veel mensen bezig zijn om alles zo perfect mogelijk te doen. We willen alles volgens bepaalde maatstaven doen. Deze maatstaven leggen we ons zelf op, dit kan voort komen uit opvoeding, of we denken dat de maatschappij dit van ons vraagt. Perfectionisme kan ons een veilig gevoel geven, als alles gaat zoals het zou moeten. Je weet waar je aan toe bent en komt niet voor onvoorziene zaken te staan. Je hebt de regie en bent in control.

Perfectionisme komt voort uit onzekerheid en heeft te maken met hoe je naar jezelf kijkt. Als je tevreden bent over jezelf hoef je niet zo je best te doen om iets perfect te doen, dit omdat je in jezelf gelooft ongeacht de goede of minder goede beoordeling of reactie van anderen. Je bent niet afhankelijk van de ”beoordeling” om een goed gevoel over jezelf te hebben.


Perfectionisme kan grote gevolgen hebben

  • Het maakt je ongelukkig, omdat je jezelf niet accepteert zoals je bent, je wijst jezelf af. Je voelt jezelf niet goed genoeg

  • Het houdt je tegen te groeien, als je iets perfect wilt doen gaat dit ten koste van andere kostbare kansen. Je ontneemt jezelf de kans verschillende dingen uit te proberen

  • Het zorgt dat je bevriest, je komt niet tot actie omdat je wilt voldoen aan het ideaal en hierdoor in je hoofd blijft zitten

  • Het maakt dat je zaken uitstelt, je blijft redenen verzinnen om niet aan de slag te gaan

  • Je doet jezelf tekort, je geeft veel van jezelf en loopt hierdoor jezelf voorbij. Je staat voor iedereen klaar maar vergeet voor jezelf te zorgen

Bij mezelf komt het perfectionisme naar boven als ik bijvoorbeeld plannen moet schrijven, hier ben ik niet goed in en kost mij veel energie. Dit houdt in dat ik dit altijd uitstel omdat ik hier tegenop zie. Door te weten wat de reden van je uitstel gedrag is, kun je nagaan wat je nodig hebt om toch te komen tot actie (of om andere keuzes te maken) Zo maak ik voortaan een kleine opzet en ga dan in gesprek met een collega, door hier samen over te sparren kom ik uiteindelijk tot mijn plan.


Wat kun je zelf doen om je perfectionisme los te laten

  • Ben je bang fouten te maken of om dom gevonden te worden? Deze gedachten heb je alleen als je dit (onbewust) van jezelf vindt. Als je deze gedachten niet hebt (je weet dat je niet dom en chaotisch bent) dan bedenk je ook niet dat andere dit zouden vinden van jou. Mijn advies: denk positiever over jezelf.

  • Probeer volledig jezelf te zijn. Met alle leuke en minder leuke kantjes. Aangezien je bent wat je bent, ben je al perfect. Want meer kun je niet zijn.

  • Denk er niet aan wat een ander van je vindt, de ander is waarschijnlijk niet eens met jou bezig

  • Perfectionisme zorgt voor beklemming. Bevrijd jezelf en laat je maatstaven los, gun je omgeving ook deze vrijheid. Laat de hoge verwachtingen los.

Als je alles “perfect” doet, ontneem je je eigen creativiteit. Je hoeft zelf niet na te denken, niets te bedenken, geen input te leveren. Je ontneemt het om jezelf te zijn met jouw eigen kwaliteiten en eigenheid, je ontneemt jezelf de kans om te groeien en jezelf verder te ontwikkelen.

Ik gun het je om jezelf te zijn. Ben jezelf en streef het ook na jezelf te zijn, in plaats van een ander die je nooit zult worden. Ik ben benieuwd hoe jij kijkt naar perfectie, streef je dit na en zo ja met wat voor doel? Wat heb jij nodig om het perfectionisme los te laten, om vooral jezelf te zijn en jezelf te laten zien.

Vind je het lastig om deze vragen voor jezelf te beantwoorden, dan nodig ik je graag uit voor een gesprek en gaan we samen na hoe we deze vragen beantwoord krijgen.

Voel je vrij om contact met me op te nemen…..

Joyce Luijbregts

06-28813206


27 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Talenten

Comments


bottom of page